miercuri, februarie 24, 2010

Afis discriminatoriu in Franta: Calatorii cu trenul sunt avertizati sa fie atenti la bagaje cand vad romani in jur


Un afis discriminatoriu la adresa Romaniei, care poarta sigla Societatii Nationale a Cailor Ferate (SNCF) din Franta, avertizeaza calatorii "sa fie foarte vigilenti" fata de cetatenii romani si sa fie atenti la bagaje, relateaza Rue89.com. Contactata de ziaristii francezi, SNCF si-a cerut scuze si a caracterizat initiativa drept "exprimarea nefericita" a unuia dintre angajatii sai.

In data de 1 februarie, scriitorul Mouloud Akkouche, care calatorea cu trenul in regiunea occitana Midi-Pyrenees, a descoperit urmatorul afis:

"In ultimele saptamani au aparut mai multe ingrijorari legate de romani.
S-au constatat numeroase furturi de bagaje.
Va cerem sa fiti foarte vigilenti.
De altfel, toate faptele romanilor trebuie semnalate serviciului de securitate al SNCF la numarul 19# sau 01 40 23 19 99".

La acel moment, scriitorul s-a gandit ca este vorba de o gluma, dar a format numarul si de la celalalt capat al firului au raspuns angajatii SNCF. A fotografiat atunci afisul si l-a trimis la Rue89.

SNCF se scuza: Efectuam o ancheta interna
Contactat de ziaristii francezi, serviciul de comunicare al SNCF din Midi-Pyrenees recunoaste ca "acea nota a existat".

"A fost postata in anumite trenuri din regiune. Este vorba despre un agent care a avut o exprimare nefericita. Am fost alertati la inceputul lunii februarie de colegii sai si am retras imediat afisele".

Conducerea regionala a SNCF si-a exprimat regretul pentru acest incident si a precizat ca nu reprezinta si opinia societatii. "O ancheta interna este in curs de derulare, pentru a stabili cum s-a putut intampla acest lucru".

Potrivit SNCF, niciun pasager nu s-a plans de acest afis, care a ramas postat timp de peste o saptamana.

Serviciul de securitate al SNCF precizeaza ca nu au fost semnalate "fapte ale romanilor" care sa motiveze un astfel de afis.